Begreppsförvirring

För någon vecka sedan försökte jag under ett samtal förklara varför jag gillar det här med systemutveckling. Under mitt något långdragna och flummiga resonemang minns jag att jag sa att man nog måste ha något av en pedantisk ådra, ett slags driv som gör att man finner nöje i att skapa ordning i kaoset. En av anledningarna till att mitt resonemang blev ganska krångligt var nog att ordet ”pedantisk” inte kändes riktigt rätt, att det inte uttryckte det jag egentligen ville ha sagt. För jag är allt annat än pedant som person; hemma accepterar jag det ständiga kaos som råder när tre vilda barn yr runt som virvelvindar. Det får vara lite damm i hörnen, det är okej. Nej, pedant var inte rätt ord, det är alldeles för negativt laddat.

För någon dag sedan ögnade jag igenom ett blogginlägg med den spännande titeln ”The most important skill in software development”. Det borde jag ha gjort tidigare, för när jag hade skummat färdigt inlägget insåg jag att det hade fångat det begrepp jag borde ha använt mig av under min konversation (i alla fall om jag hade varit engelskspråkig). I blogginlägget finns att läsa att ”organization skills” är det viktigaste för en programmerare, vilket man med lite god vilja kan översätta till ”färdigheter att organisera och strukturera”. Istället för att prata om pedantiska drag borde jag istället ha sagt att jag gillar att organisera och strukturera kod. Min förmåga att göra det lämnar jag osagd, men att säga så hade i vilket fall bättre gett uttryck för varför jag gillar systemutveckling.

Jag gillar att organisera och strukturera kod – kanske nu mer än någonsin när familjesituationen gör att ordning är svårt att hålla på hemmaplan – och jag gör det genom att refaktorera och modellera. Ramverk och teknikaliteter löser sig alltid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *