Det kunde ha varit du eller jag

Dagens nyhetsuppdatering på P1 morgon lämnade mig väldigt illa berörd. Nyligen fick vi höra att en lastbil påträffats i Österrike där många flyktingar hade kvävts till döds i fordonets lastutrymme. Idag informerade nyhetsuppläsaren om att dödstalet för denna händelse hade stigit till omkring 70 personer – personer som kvävts ihjäl inlåsta i ett lastutrymme. Det är så hemskt så det knappt går att ta in. Vidare läste nyhetsuppläsaren upp att ännu fler liv hade gått till spillo på medelhavet. Människors drömmar om ett bättre liv hade tagit slut där och då på de mest otänkbart hemska sätt.

Samtidigt på hemmaplan ser vi ett parti som på kort tid har samlat en orimligt stor opinion, mycket på grund av att de har en enkel ”lösning” på flyktingfrågan. Partiet menar att flyktingar ska få hjälp på plats. Mitt under ett rasande krig.

Jag tror att jag blev extra berörd idag just på grund av att jag där och då kopplade ihop dessa två saker. Om jag hade befunnit mig i ett pågående krig – en tanke som i sig är helt orimlig att sätta sig in i – skulle jag då inte ha valt hjälp på plats om det hade varit ett verkligt alternativ? Hade jag ens övervägt att släpa med mig fru och barn på en resa över en hel kontinent med uppenbara risker för undernäring, våldtäkt, drunkning eller kvävning om hjälp på plats hade varit ett verkligt alternativ? Hade jag lämnat allt bakom mig, allt det jag hade någon relation till och gett mig in i något helt okänt om hjälp på plats varit ett verkligt alternativ?

Nu tänker ni att jag ska berätta för er vad ni ska rösta på för parti i nästa val? Nä, jag är själv mycket förvirrad över den saken. Men jag önskar att när ni nästa gång har behov av att kanalisera känslor av hopplöshet, frustration eller hat i samband med flyktingfrågor – se då till att styra dessa negativa energier mot de bakomliggande orsakerna till flyktingströmmarna istället för mot människorna som flyr. För de som flyr kunde lika gärna ha varit du eller jag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *