Förvandlingen

För några veckor sedan tittade jag igenom det fria utbudet av e-böcker till min läsplatta och fastnade för ”Förvandlingen” av Kafka. Har varit nyfiken på att läsa något av honom men inte kommit till skott förrän nu. Dessutom var boken ganska kort vilket passar mitt liv som småbarnsförälder som handen i handsken.

Vad jag förstår anses boken vara en klassiker vilket trissade upp mina förväntningar. Utan att spoila för mycket av innehållet handlar boken om en snubbe vid namn Gregor som en dag vaknar upp förvandlad till en skalbagge. Väldigt surrealistiskt och tanken i sig var udda nog för att fånga mitt intresse till en början. Fokus i berättelsen ligger sedan på relationen mellan Gregor och hans familj, hur de tar att han förvandlats och hur de behandlar honom vartefter tiden går.

powered by Fotopedia

Efter att ha tuggat igenom boken måste jag tyvärr säga att den inte levde upp till mina förväntningar. Berättelsen i sig är inte särskilt intressant om man läser den rakt upp och ner som den är. Efter lite googling inser jag att det finns en hel värld av tolkningar av hans berättelse, av vad han kan ha menat när han skrev den. Grejen är bara att det inte någonstans (vad jag ser) hintas på ett tydligt sätt vad han kan ha menat. Detta gör såklart att mängden olika tolkningar är galet många. Eller som en person med aliaset ”Degpropp” skrev angående bokens tolkningsutrymme:

”Det är lite som när medelålders män står och smackar över en maltwhisky och tycker sig uppfatta smörkola och grästoner” (http://www.boksidan.net/bok.asp?bokid=1169)

Nu gillar jag förvisso whisky men poängen i uttalandet är klockren. På tal om whisky vill jag passa på att säga tack till Jonas för att han släpade med sig en liten Ardbeg från tyskland. Blir ännu en gång påmind om att det är på Islay jag hör hemma. 🙂