Pengar i sjön

Jag blev mycket glad när jag hörde att schweizarna sa nej i folkomröstningen om att köpa Gripenplan av Sverige. För oavsett om det innebär en förlust eller ej för Sverige rent ekonomiskt borde man inte ha investerat i krigsutrustning vars syfte är att döda människor från första början. Vi bor i ett land där vi i många frågor anser oss vara eller försöker agera som ett föredöme. Så borde vi även göra här. Om vi nu är så bra på teknik och innovation i Sverige borde vi väl lägga vår energi på bättre saker?

Jag hade den här diskussionen tillsammans med en kollega över en bit mat tidigare idag. Av någon anledning var vi inne på kärnkraftens varande eller icke varande – vi var båda rörande överens om att den borde avvecklas på sikt – och i samband med det sa han något jag fastnade för. Han sa något i stil med följande.

Varför inte sluta att lägga energi och stora pengar på att utveckla dödsmaskiner och istället lägga vårt tekniska kunnande på att fundera över vettiga alternativ till just kärnkraften?

Man kan försöka argumentera för vapenindustrin hur mycket man vill. Man kan hävda saker som ”om inte vi gör det gör någon annan det” eller ”om vi inte ligger i framkant kommer ryssen och tar oss”.

Men i slutändan måste det väl ändå handla om vilken värld vi vill bidra till. För mig är valet mellan vapen och hållbar energi enkelt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *