Rösta rätt!

Dagens förmiddagsrast spenderades i fikarummet på jobbet över en kopp kaffe och ett par pepparkakor. Politik var på tapeten och vi hade precis avhandlat SDs senaste utspel. Vi var rörande överens om att partiet nu verkligen har bekänt färg och att folk nu måste inse orimligheten i att ha sådana rötägg vid makten. Politikdiskussionen fortsatte med det svåra parlamentariska läget och vi reflekterade en stund över det stundande nyvalet. Någon vid bordet menade att det nu egentligen bara finns två alternativ – rött eller blått – och att det nu gäller att rösta taktiskt.

Nej.

Nej? Vad menar du nu Martin? Det är väl nu det gäller att vi medborgare tar ansvar och avväpnar SD genom att rösta ”rätt”?

Ja, så kan man resonera. Jag resonerade själv på det viset dagarna efter det att nyvalet utannonserades. Jag – som i höstas röstade på ett litet parti – borde kanske ha lagt min röst på ett alternativ där min röst hade gjort skillnad? Inte ska väl jag kasta bort min röst igen?

Grejen är att jag faktiskt inte kan se det som att jag kastar bort min röst. Låt mig förklara mitt synsätt.

Vi lever i en parlamentarisk demokrati. Det innebär att vi som medborgare röstar fram ett gäng förtroendevalda personer som ska föra vår talan, ett gäng vars arbetsuppgift i grund och botten består av att kompromissa och samarbeta med varandra för att gemensamt föra fram folkets vilja. Vi väljare gjorde med andra ord vår medborgerliga plikt i höstas genom att gå till vallokalen och rösta. Hur förvaltade då de förtroendevalda sitt åtagande?

Jo, man kastade paj på varandra, vägrade att samarbeta, utlyste nyval och försköt ansvaret att reda upp röran till medborgarna. Vi ska alltså lösa politikernas oförmåga att samarbeta genom att ”lära om”, ”tänka rätt”, omvärdera våra åsikter och rösta ”rätt”. Måhända att jag är flyktig i mångt och mycket men så pass flyktig är jag inte att jag har hunnit ändra min ideologiska ståndpunkt på ett par månader.

Ärligt talat spelar det ingen roll vems fel det var att budgeten till slut inte gick igenom. Ni förtroendevalda misslyckades med ert uppdrag. Jag tänker fullfölja mitt genom att vara ärlig mot mig själv. Min valsedel – som är allt annat än bortkastad eftersom den representerar min verkliga åsikt – kommer att se precis likadan ut som den gjorde tidigare i höst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *