Sociala medier är ganska otäcka

Jag tror det var igår som jag av en händelse klickade mig fram till en grupp på Facebook vid namn ”Politiskt Inkorrekt”. Inlägget jag hamnade på där bestod av en film i vilken – om jag förstod det rätt – några syrier klagade på sitt asylboende. Jag måste erkänna att jag inte tittade på filmen eftersom min uppmärksamhet hamnade på de kommentarer som hörde till inlägget. Hundratals människor uttryckte unisont och hatfullt att de lika gärna kunde åka hem (eller värre saker för den delen som jag inte tänker skriva svart på vitt). Det kollektiva hatet i kommentarerna blev för mig riktigt obehagligt och nästan överväldigande. Riktiga människor, helt utan anonymitet, i en slags hatmobb vars beteende verkar vara legitimerat just av att de är så många.

I jakt på förståelse började jag att tänka på vad det gör med människor att se sådana här saker i sitt nyhetsflöde på Facebook (eller i andra sociala medier för den delen). Vad man ser i sitt flöde beror ju till stor del på vad man väljer att ”likea”, alltså sådant som man vill följa och veta mer om. Allt eftersom formas nyhetsflödet till en slags ”verklighetsbild” där det man har valt att följa och sympatiserar med är det enda som i stort sett får plats. Vi som loggar in i Facebook dagligen blir då också dagligen exponerade för denna version av verkligheten – en version som förstärks och bekräftas av andra människor med samma åsikter. Varje dag, året runt. Det ställer väldigt höga krav på oss medborgare, till exempel att vi hela tiden måste jobba på att vara källkritiska.

När man ser på det så är sociala medier ganska otäcka.

Hur står det då till med mitt nyhetsflöde i Facebook? Hur påverkas min världsbild av att jag dagligen matas med ”nyheter” och åsikter från min sida lägret i flyktingfrågan? Även om jag inte har upplevt en aggressiv eller hatisk ton i mitt flöde rycks jag ändå med i det jag läser. Och även om jag vill tro att jag är en ifrågasättande och källkritisk person är min känsla att sociala medier knappast ger mig en mer ”korrekt” världsbild.

Innan kvällen var till ända hann jag även med att se en videosnutt som kom att förändra min världsbild en hel del. Under den knappt tio minuter långa filmen förklarar Hans Rosling väldigt pedagogiskt och grundat i fakta hur fördelningen mellan fattiga och rika ser ut i världen. Samtidigt framställer han mediadrevet i flyktingfrågan som väldigt skev. Det är inte så att alla vill fly till Europa och ”snylta” av vår välfärd. De flesta har det bra och får det hela tiden bättre, men just nu har vi en kris och då ska vi såklart hjälpas åt.

Här måste jag säga att mitt nyhetsflöde på Facebook (och till viss del traditionell media) har misslyckats med att förmedla detta till mig. Med tanke på den hatiska tonen i Facebookgruppen ”Politiskt Inkorrekt” vågar jag knappt tänka på hur långt ifrån en ”korrekt” världsbild sociala medier kan ta människor.

4 reaktioner på ”Sociala medier är ganska otäcka

 1. Kloka ord Martin, …. just därför som jag väljer att vara oerhört kritisk till det som sägs på t ex Facebook. Aktuellt och Agenda är fortfarande mina två huvudkällor för nyheter, samt ett antal olika program på SR P1. Exempel på bra program från P1 är Konflikt, Medierna, Godmorgon Världen och Kaliber. Ekot är förstås också bra 🙂

  Sen det här med att vara PK … 🙂 … börjar bli jävligt PK att INTE vara PK, eller hur? Så trött på folk som drar fram PK-kortet, … precis som om man inte har en egen vilja, eller hur? Jag väljer själv min åsikt och andra ska fan inte komma och säga att jag bara följer nån jävla politisk korrekthet utan egen åsikter och tankar. Samma tolkning borde man göra med PI (Politisk Inkorrekt) då, eller hur?

  Tror jag lägger detta på Facebook faktiskt 🙂

  /Nicolas

 2. Kloka ord från dig också! Ja P1 är en riktigt bra källa tycker jag. Lyssnade på Medierna idag, ett program där man synar och granskar medierna – otroligt viktigt i dessa tider. 🙂

 3. En del politker upplever jag är som Hans Rosling. Visst, i bakgrunden har den självklart en åsikt, men deras tankar och förändringsprinciper går ut på ”fakta” istället för ”åsikter”. Anders Borg är en sådan.

  Vill minnas när jag lyssnade på Sam inför en Lakers match. En fråga från publiken dök upp, som gjorde gällande med emfas, att ”varför sätter ni inte in mr X när det är powerplay, han är ju jäkligt bra?”…. Publiken höll med, visst är det en hygglo kille. Alla vände sig mot Sam.

  Sam, tvekade inte på sitt svar, utan gjorde gällande att ”visst, han är jäkligt duktig, men jag har studerat video från hela förra året, och även om han gör bra lir, så blir det inga mål, och det är det som sporten går ut på”.

  Fakta. Bra mycket vitktigare än åsikter.

 4. Tack för din kommentar, är helt med dig om att fakta > åsikter. Utmaningen för oss ”åhörare” är då att sortera in den information vi får till oss in i respektive fack, vilket inte alltid är helt enkelt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *