Det du fokuserar på växer

Det du fokuserar på växer.

Idag när jag stod och lagade mat hade jag som vanligt P1 på i bakgrunden. Under denna stund blev jag bland annat informerad om att en fransk turist avrättats brutalt av Jihadister. Jag fick ta del av en analys över ebolaläget i Afrika och hur epidemin håller på att utvecklas till en global katastrof. Det är så fruktansvärda saker att det knappt går att ta in.

Medierna tävlar om vem som i sina nyheter bäst kan skildra eländet, krigen, svälten, döden. Medierna är många och via webben är de mer tillgängliga än tidigare. Medierna skildrar det som har nyhetsvärde, vilket i stort sett verkar vara elände.

Det du fokuserar på växer.

Ett uttryck för rädsla är distansering, ett annat är ilska. Jag tänker på högervindarna som blåser. SD säger ”trygghet och tradition”, jag säger ”rädsla och oro”. Koncentrerade doser av skrämmande verklighetsskildringar kanske inte är något vi människor är rustade för?

Det du fokuserar på växer.

Vi upplever bra och ibland rentav fantastiska saker varje dag. Oftast är det många små saker, kanske några uppmuntrande ord från en kollega eller en fin stund med barnen. Emellanåt händer det större saker. En vän berättar att det väntas tillökning. Du kom in på den där utbildningen du sökt. Det som binder dessa händelser samman är att de inte har något egentligt nyhetsvärde utanför sin kontext, utanför det sociala sammanhanget. Vi kommer aldrig få höra en djupgående analys på radio över hur fantastiskt det är att just din vän väntar tillökning. I mediebruset gäller det då att stanna upp och göra den analysen själv.

I vardagsstressen och mediebruset är det dock svårt att ta sig för att stanna upp och känna efter. Jag är skitdålig på det, det glöms liksom bort. Men återigen, det du fokuserar på växer och jag tänker att det skulle kunna bli en stor skillnad i vår inställning till omvärlden om vi kunde bli bättre på att ta tillvara de positiva intryck dagen faktiskt ger.

 

2 reaktioner på ”Det du fokuserar på växer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *