Martin är sommar

För knappt ett år sedan bestämde jag mig för att damma av min gamla blogg. Vad jag inte visste då var att bloggen skulle komma att bli ett instrument för mig med vilket jag kunde öva på att släppa ifrån mig saker, att träna på att bli färdig. Det kom att bli en process som inte var helt enkel. Till en början vände och vred jag på varje ord in absurdum. Stycke efter stycke och flertalet inlägg såg aldrig dagens ljus.

Men efter sommaren hände någonting. Min ömmande skuldra fick mig till slut att landa på en yogastudio i närheten av mitt jobb. Jag fattade tycke för träningsformen och bestämde mig för att hitta tid att träna även hemma. Tid för bloggande byttes ut mot tid för kropps- och meditationsträning i form av yoga. Bloggen fick gradvis mindre och mindre uppmärksamhet. Efter ett tag insåg jag att jag inte längre skrev för att jag behövde det och att mina inlägg därför inte behövde författas lika frekvent. På ett sätt förflyttades behovet av att uttrycka mig från det skrivna ordet till ett sorts kroppsligt uttryck och en påbörjad resa i att lära känna mig själv. Och förändringen kändes helt naturlig.

På tal om yoga; min kära fru hade uppmärksammat en rad på min önskelista inför julen där det stod ”Bok om ayurveda och/eller yoga”. Snäll som hon är fick jag både en bok om yoga och matlagning med ayurveda som inramning av en och samma författare.

Holistisk julklapp
Holistisk julklapp

Igår kväll hittade jag slutligen lite tid att bläddra lite i böckerna. Ayurveda är ett begrepp som jag nyligen sprang på som avser en uråldrig – om flera tusen år kan anses vara det – läkekonst som härstammar från Asien i vilken enligt boken yoga ingår som en huvudgren. Från boken lärde jag mig bland annat att man inom ayurveda anser att människans naturliga livslängd är 120 år.

120 år? Det låter väl ganska otroligt? Enligt författaren är det allt annat än orimligt om man lever i enlighet med ayurvedas riktlinjer – vilket ska sägas är allt annat än enkelt i vårt sjuka ”välfärdssamhälle” i väst. Lite coolt är att man delar in människans 120 levnadsår i fyra delar som kopplas till årets fyra årstider. Barndom, ungdom, medelålder och ålderdom översätts då till vår, sommar, höst och vinter. Enligt ayurveda sker en övergång mellan säsongerna var 30 år. Det betyder alltså att åren 30-60 anses vara ungdomsår. Med tanke på snabbmatskultur och stillasittande liv är frågan om vintern inte kommer att komma tidigt för många av oss..

Nåväl, det är aldrig för sent att ändra sig en smula. I boken om mat fanns det mängder av smarriga recept på mat som av författaren anses vara mer holistisk än den som serveras på McDonalds. Därför blev det idag falafel serverat med ruccola- & spenatsallad med ungsrostade rödbetor.

Kadaverfri middag
Kadaverfri middag

Kontrasten kunde inte vara större med tanke på den förkokta skinkan som serverades i det kött- och fetthav som kallas julbord.

God fortsättning!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *