Mer demokrati

Som jag tidigare hintat om här på bloggen går jag i tankar på att rösta på Enhet i det kommande riksdagsvalet. Det känns som att jag redan har avhandlat och bordlagt de där tankarna på att taktikrösta i valet för att få till ett regeringsskifte. För mig handlar det om hur jag väljer att se på valet – antingen kortsiktigt eller långsiktigt. Det kortsiktiga för mig vore att rösta på ett parti i vänsterblocket för att få till ett regeringsskifte. Det långsiktiga för mig vore att rösta på Enhet eftersom de för en politik mot en framtida verklighet som jag skulle vilja leva i. Och jag tänker att varje röst på ett litet parti gör att det blir mer relevant och förhoppningsvis får mer massmedial uppmärksamhet framöver.

Återigen står kortsiktighet mot långsiktighet. Hjärna mot hjärta. Den här gången väljer jag nog med hjärtat.

Men nu är det ju inte bara i riksdagsvalet vi kan rösta – vi har ju även kommun- och landstingsvalet att se fram emot. För några veckor sedan funderade jag just på de valen och huruvida det går att rösta på Enhet även där? Jag kavlade upp ärmarna, hoppade upp på surfingbrädan och paddlade ut mot solnedgången i det stora Internet. Jag klickade runt på partiets hemsida, googlade och röjde runt på Facebook utan att hitta någon information om just Växjöregionen. Det visade sig finnas lokala grupper både i Kalmar/Öland och i Blekinge, men hur jag än letade fann jag inga livstecken i just vår kommun. Det kändes lite tråkigt.

I ett sista försök att få klarhet i frågan skickade jag ett meddelande till partiet via Facebook – och se – efter ett par dagar fick jag ett svar med en länk till Facebookgruppen Enhet i Växjö. Enhet i Växjö visade sig vara ett litet community med (när jag besökte sidan) 98 medlemmar. Kort därefter blev medlemsantalet 99. På sidan fanns att läsa att det faktiskt går att rösta Enhet i kommunvalet. Trixet är att man vid röstningstillfället tar en blank röstsedel – eftersom det sannolikt inte finns några förtryckta – och skriver ”Enhet” på den.

I mitt huvud är det lite konstigt att vi i vårt väldigt demokratiska land behöver veta vad det finns för utbud innan vi går till vallokalen om vi inte vill rösta på någon av de stora drakarna. Om jag inte hade lagt tid och energi på min research hade jag inte vetat att jag kunde rösta på Enhet i kommunvalet. De etablerade partierna strösslar valsedlar över röstningslokalerna och våra brevlådor, något som de små partierna varken har mankraft eller resurser till.

Skulle inte en valsedelskrivare hjälpa till att göra valet ännu mer demokratiskt?

2 reaktioner på ”Mer demokrati

  1. Hade du prenumererat på den lokala morgontidningen med ledarsidan som upprör dig mer eller mindre dagligen hade du för några veckor sedan kunnat läsa en stor artikel om just Enhet och att det är möjligt att rösta på dem i kommunvalet :). Som du säger borde det dock vara lite smidigare för alla är ju inte lika duktiga som dig på att ta reda på information och veta hur de ska gå tillväga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *