Trevlig provning i Ingelstad

I fredags var det äntligen dags för Ingelstad Whiskyvänners första provning någonsin. Med peppet uppskruvat till max stressade jag hem från jobbet, lagade mat åt familjen och styrde kosan mot Trollkvarnen.

Provlokalen och tillika fiket ligger farligt nära vårt hus och efter ett par minuters promenad var jag på plats. De andra i styrelsen hade jobbat på bra och allt var i stort sett klart när jag anlände vid halv sju. En dryg halvtimme senare satt vi (cirka 30 förväntansfulla entusiaster) framför dagens utbud bestående av sex glas a 2 ml. Jonas och Mats sa några väl valda ord, berättade om kvällens tema ”Smått och gott” och gav lite tips på hur man brukar prova whisky. Många (alla?) saknade erfarenhet av whiskyprovning sedan tidigare så det var välkommet. Vi skulle även under provningen (som var ett blindtest) välja ut två favoriter för att på så vis kunna kora en vinnare vid kvällens slut.

Äntligen var det dags att sätta igång. Vi plockade bort pappret som fungerade som lock för att hålla doftämnen kvar i glaset och snart spreds en angenäm doft i lokalen. Den närmaste timmen ägnades åt att dofta, smaka och vattna de olika sorterna för att klura ut vilken man tyckte bäst om. Allt eftersom tiden gick steg ljudvolymen i lokalen och mot slutet hade en riktigt gemytlig stämning infunnit sig.

Mumma.
Mumma.

Hur var då whiskyn? Provglas nummer ett hade jag av någon anledning ganska svårt att placera till en början trots att igenkänningsfaktorn var hög. Efter att ha diskuterat lite med min bordsgranne stod det klart att det var en bourbon, en lite mer fancy utgåva av Jack Daniels. Whisky två och tre tyckte jag var alldeles för spritiga och det var inte förrän jag nådde glas fyra som jag blev på gott humör igen. I glaset visade det sig sedermera vara en 30-årig (!) Glenfarclas.

Men det var först vid glas nummer sex som mitt rökbehov stillades. Smaken påminde om en Ardbeg jag mumsade på för ett par veckor sedan – och mycket riktigt var det en Ardbeg Uigedail som gömde sig i glaset. Som rökälskare gick en av mina två röster till detta glas (min andra röst gick till glas nummer fyra). När så vinnarna utsågs visade det sig att dessa två hamnade på första respektive andra plats i omröstningen. För mer info om sorterna kan man läsa föreningens beskrivning av kvällen (klicka här). Det känns lovande att min smak passar bra med de andra i gruppen och att en rökig rackare hamnade högst upp på pallen.

De jag pratade med under och efter provningen verkade väldigt nöjda och laddade inför nästa provning framåt sensommaren. Information om den kommer inom kort att dyka upp på föreningens hemsida (klicka här). Nästa gång kanske just du är med oss?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *