Tvetydighet

För några veckor sedan läste jag igenom 37signals korta men innehållsrika bok Getting Real – en bok som jag definivt kan rekommendera. Noterade för övrigt att den är gratis att tanka hem i pdf-format. Som författarna påpekar är boken väldigt rak och bestämd över hur de tycker att saker och ting bör vara. Det är inget jag har problem med när råden de ger är så pass sunda överlag.

En grej som jag verkligen håller med om är deras sågning av funktionella specar. Ni vet, sådana där dokument som beskriver den funktionalitet som ska implementeras av ett gäng utvecklare. Mellan beställare och utvecklare finns det allt som oftast en (eller flera led av) människor som formar ord till meningar där de så gott de förmår försöker formulera vad som behövs för att lösa beställarens problem. Och någonstans på vägen försvinner och/eller förvrids allt som oftast viktiga pusselbitar som utvecklarna behöver för att förstå själva syftet med det som ska utvecklas.

Det finns så många problem med det här upplägget (i synnerhet om utvecklarna är helt bortkopplade från beställaren) men för att hålla någon form av röd tråd nöjer jag mig med att berätta om 37signals tips. De föreslår den eminenta idén att snabbt utveckla användargränssnittet i HTML med stöd för all den interaktion som ingår i kravbilden. Gränssnittet används sedan helt enkelt som spec. I jämförelse med det skrivna språkets tvetydighet har vi här ett tydligt och konkret diskussionsunderlag som kan skickas fram och tillbaka i ledet mellan utvecklare och beställare tills alla är nöjda och glada. Busenkelt!

Enhanced by Zemanta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *