Undvik dregel i smeten

På min blogg skriver jag av mig om allt möjligt som av en eller annan anledning fastnat i mitt huvud, stort som smått. Det jag tänker ta upp i dagens korta inlägg kan klassas som någonting oerhört smått och vardagligt men likväl oerhört användbart när man bakar chokladbollar med många klåfingriga och otåliga barn. Jag tänker inte ta äran åt mig för idén i sig, den hittade jag på nätet någonstans för ett tag sedan. För att förklara det fiffiga i det hela krävs det att jag redogör för problemet.

Glad i hågen står familjen uppradad framför byttan med smet inför det stora chokladbollsbaket. Alla kastar sig över byttan och de minsta drar sig inte för att smaka, kladda med och lägga tillbaka tuggad smet i byttan. Bollarna blir olika stora beroende på hur mycket smet familjemedlemmen slevar upp. Situationen är som ni förstår (och kanske vet av erfarenhet) mycket konfliktladdad. Finns det inget smartare sätt?

Såklart det gör!

Förbered smeten en stund innan baket. När den är klar klickar du ut den som en lång, ja jag tänker inte skriva ut ordet b*jskorv här så jag väljer att helt enkelt kalla det för en rulle. Rulla sedan ihop bakplåtspappret till något i stil med det som syns i bilden nedan. Därefter är det bara att stoppa in degen i kylskåpet och avvakta någon timme eller så innan den stora familjetillställningen ska börja.

Deg i bakplåtspapper
Deg i bakplåtspapper

När så det är dags för baket tar en vuxen kommandot och skivar upp rullen – eller vad man nu valde att benämna den – i lagom stora bitar som i bilden här nedanför.

Skivad vad-du-nu-vill-kalla-det
Skivad vad-du-nu-vill-kalla-det

Sedan är det bara för familjen att hugga i. Inget kladd, ingen risk för dregel i byttan och chokladbollarna blir garanterat lagom stora. Och viktigast av allt: vi plockar bort en massa moment som kan leda till konflikter.

Bollar utan bråk
Bollar utan bråk

Stort som smått var det ja, idag blev det smått. På gensyn!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *