Våga lämna

För drygt en vecka sedan sprang jag på en grej på Wil Wheatons blogg som jag inte har kunnat släppa. Det var egentligen inte det hans inlägg handlade om som fångade mig utan istället en bild som han länkade in i sitt inlägg. Jag följer hans exempel och postar bilden här nedan, läs och begrunda:

lawsofmodernman233

När jag först läste texten visste jag inte riktigt vad jag skulle tycka. Men om man låter bli att vara bokstavstrogen och låter budskapet sjunka in en stund tycker jag att innebörden känns väldigt sund, sundare än mycket annat jag har läst på sistone. Jag menar, att gå till jobbet kan kännas jävligt surt vissa dagar men jag skiter inte i det eftersom jag vet att det kommer bättre dagar och att jag behöver pengarna. Skulle jobbet däremot känns surt i stort sett varenda dag är det förmodligen bäst att gå vidare. Oavsett om det handlar om jobb eller inte är det inget enkelt råd att följa, men svårast är nog att komma fram till insikten att man har fastnat i saker som bara bidrar med negativitet.

Med texten i ryggsäcken har jag under veckan som gått funderat på hur jag förhåller mig till saker i mitt liv. Det jag har insett so far är att det inte finns så mycket som jag inte kan skita i, om jag nu skulle vilja. Jag menar, det mesta man gör är ändå konstruktioner som man själv har skapat (eller andra har skapat åt en). Är du less på att vara den som måste styra upp saker och ting för att ingen annan gör det? Well, då undrar jag vad som skulle hända om du helt enkelt lät bli att göra det. Skulle världen gå under? Nej, folk skulle i värsta fall undra, men människor är i regel så pass självcentrerade att de inte skulle fundera särskilt länge.

Att komma till insikten att det mesta är konstruktioner som man kan välja att lämna om de inte tillför en något är stort. Och det är inte det minsta själviskt – tvärtom. Att axla martyrrollen och söka sympatier för att man gör saker man inte vill göra hjälper inte någon och gör mer skada än nytta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *